Οδηγίες για το βούρτσισμα των δοντιών
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της ουλίτιδας και διατήρησης της στοματικής υγιεινής. Η βαθμιαία εξοικείωση του σκύλου με το βούρτσισμα των δοντιών τον βοηθά να απολαμβάνει τη διαδικασία.
1) Ξεκινήστε νωρίς – αρχίστε τη συνήθεια του βουρτσίσματος των δοντιών όσο το δυνατόν νωρίτερα στη ζωή του ζώου – αλλά μην ανησυχείτε μπορείτε να αρχίσετε σε οποιαδήποτε ηλικία.
2) Το πρώτο βήμα είναι να συνηθίσει το ζώο να δέχεται την επαφή των χεριών και των δακτύλων σας στο στόμα του. Δώστε του χρόνο να συνηθίσει το χειρισμό του στόματος και της μύτης , προσπαθήστε ώστε η διαδικασία να είναι όσο το δυνατό πιο ευχάριστη ,δίνοντας στο ζώο πολύ προσοχή και επιβραβεύοντας το. Αρχικά αφιερώστε λίγο χρόνο και αυξήστε τον προοδευτικά. Το βούρτσισμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 με 5 λεπτά, έτσι και η εκπαίδευση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 λεπτά. Όταν το ζώο δείξει δυσφορία σταματήστε και προσπαθήστε αργότερα, φροντίστε ώστε η προσπάθειά σας να τελειώνει πάντα ευχάριστα.
3) Το επόμενο βήμα είναι να φέρεται το ζώο σε επαφή με την οδοντόκρεμα. Υπάρχουν διάφορες οδοντόκρεμες ειδικές για ζώα συντροφιάς. Βοηθήστε το ζώο να συνηθίσει τη γεύση της. Δώστε του λίγη οδοντόκρεμα με το δάκτυλο και τρίψτε ελαφρά τα δόντια όπως θα κάνατε με την οδοντόβουρτσα. Ξεκινήστε με τους κυνόδοντες και στη συνέχεια προχωρήστε και στο υπόλοιπο στόμα. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε τα ούλα μαζί με τα δόντια , να επαινείτε και να επιβραβεύετε το ζώο. Αυτά τα πρώτα βήματα χρειάζονται λίγα λεπτά την ημέρα για 2-3 εβδομάδες , αλλά υπομονή θα ανταμειφθείτε αργότερα .
4) Στην επόμενη φάση εισάγετε την οδοντόβουρτσα στην εκπαίδευση του ζώου, η μηχανική δράση της είναι εκείνη που καθαρίζει τα δόντια του ζώου, για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο στάδιο είναι σημαντικό. Υπάρχουν διαθέσιμες κτηνιατρικές οδοντόβουρτσες στο εμπόριο , αλλά και μια μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή είναι εξίσου επαρκής. Πριν τοποθετήσετε την οδοντόβουρτσα στο στόμα του ζώου υγραίνετε τις τρίχες της, απλώστε μια γραμμή οδοντόκρεμας στη βούρτσα και πιέστε την σταθερά (εικόνα 1). Μπορεί να χρειαστεί να απλώσετε κι άλλη οδοντόκρεμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Κρατήστε την οδοντόβουρτσα όπως ένα μολύβι (εικόνα 2) και τις πρώτες μέρες επικεντρωθείτε στους κυνόδοντες, κάνοντας ελαφρές άνω και κάτω κινήσεις (εικόνα 3), μέχρι το ζώο να αποδεχτεί το βούρτσισμα
5) Όταν το ζώο αποδεχτεί τη διαδικασία, τότε αρχίστε ήπιες κυκλικές κινήσεις, βουρτσίζοντας την κορυφή του δοντιού, από τους κυνόδοντες ως τους τελευταίους γομφίους. Ολοκληρώστε μια πλευρά κάθε φορά , αλλά αρχικά αποφύγετε τα πρόσθια δόντια ( εικόνες 4α,4β, 4γ ).Βαθμιαία αυξήστε το συνολικό χρόνο και την πίεση της βούρτσας σε κάθε δόντι. Όταν ζώο και ιδιοκτήτης νιώσουν άνετα με το βούρτσισμα της κορυφής του δοντιού, τότε προχωρήστε στη βάση του, εφαρμόζοντας την ίδια διαδικασία. Ο χρόνος παραμονής σε αυτό το στάδιο εξαρτάται από το ζώο και ποικίλλει από λίγες ημέρες μέχρι ένα μήνα . Το βούρτσισμα των έσω επιφανειών των δοντιών δεν κρίνεται απαραίτητο καθώς το μεγαλύτερο μέρος της τρυγίας συσσωρεύεται στις έξω επιφάνειές τους. Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε το ζώο σε κάθε ευκαιρία.
6) Το τελικό στάδιο είναι το βούρτσισμα των πρόσθιων δοντιών. Στους σκύλους το μέσο δάκτυλο τοποθετείται στην άνω επιφάνεια της μύτης, ο δείκτης μεταξύ των μυκτήρων και του στόματος, προσέχοντας να μην εμποδίζουμε την αναπνοή του ζώου και αντίχειρας τοποθετείται στο κάτω χείλος ( εικόνα 5α και 5β ). Με αυτό τον τρόπο έχετε τον έλεγχο της κεφαλής και των χειλιών του σκύλου και μπορείτε να βουρτσίσετε με κινήσεις προς τα άνω και κάτω. Στις γάτες αποθέστε ελαφρά την παλάμη σας στο κεφάλι του ζώου, συλλαμβάνοντας την άνω γνάθο με τον αντίχειρα και το δείκτη ( εικόνα 6α και 6β ).
ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ. Περιέχουν φθόριο και παράγοντες που δημιουργούν αφρό. Τα παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, καθώς σε αντίθεση με τους ανθρώπους , τα ζώα καταπίνουν την οδοντόκρεμα.
Πηγή του άρθρου το κτηνιατρικό περιοδικό WALTHAM FOCUS